lauantai 26. maaliskuuta 2016

Pääsiäinen Helkyn tapaan

Poikien kasvattaja Ammi oli järjestänyt pääsiäslomalle treenipainotteista ohjelmaa. Lauantaina oli ulkotreenit Porvoon Kaupungin varikolla, alue soveltui loistavasti nenänkäytön ja tarkentamisen harjoitteluun.

Keijolle laitettiin kolme maalimiestä yksitellen siten, että se sai katsella jokaisen lähdön mutta sen jälkeen estettiin näkemästä minne maalimies piiloutui. Toiveena siis että koira ei kaahaisi koko aluetta läpi vaan keskittäisi etsimisen tietylle alueelle varmana siitä, että sieltä se maalimies löytyy.

Käytän koiran aina tarpeillaan ennen treenin alkua mutta nyt olin ilmeisen huolimaton koska ensimmäistä kadonnutta etsiessään se etsi samaan aikaan kakkapaikkaa. :D Saatuaan hätäasiat kuntoon, homma lähti kulkemaan paremmin ja ilmaisi hienosti kadonneen. Toisen ja kolmannen kohdalla teki hienosti töitä, edelleen toivotaan että se oppii tarkentamaan nopeammin ja tehokkaammin - kehitys on kuitenkin nyt oikea. Ilmaisut olivat kaikilla maalimiehillä hyvät vaikka tämä oli ensimmäinen kerta kun yhdistettiin vieras alue, vieraat maalimiehet ja etsiminen. Yhdellä maalimiehellä oli ollut palkka esillä, Keijo oli yrittänyt varastaa sen. Onneksi ei onnistunut koska etenkin tuollaiselle röyhkeälle koiralle olisi ollut aika vaarallinen kokemus. 

Ripa teki säntillisen tiukasti hallittuna koko alueen kattavan etsinnän, sille ei selvästi sovi liika hallinta ja jopa hajulta pois kutsuminen, ilmaisuista kuulsi läpi epävarmuus. Päätettiin, että seuraavana päivänä tehdään itseluottamusta tukevaa treeniä. Nakkekin pääsi etsimään yhden maalimiehen, voi veljet se oli innoissaan ja saatuaan pallon palkaksi löytämisestä, yllätti ja tarjosi sitä miltei kaikille taisteltavaksi.

Muutama kuva treenialueesta:




Ammin nuori uros Vertti (Blackthorn Vertti) teki hienon ensimmäisen oikean etsintätreeninsä ulkona. Katsokaapas videolta miten se etsii ja kuinka hyvin jatkaa töitään, vaikka ajautuu märän liukkaan roskiksen kannelle, josta se nostetaan maahan. Nostaessa sen jalka vielä tarttuu roskiksen kanteen. 


Monta tuntia kestäneiden treenien jälkeen käytimme koirat ulkoilemassa, jonka jälkeen kokoonnuimme viettämään iltaa Ammille. Ruoaksi nautimme tietenkin valkosipulista luomulampaanviulua valkosipulikermaperunoiden kera - viiniä unohtamatta. Paikalla oli myös Krista koiransa Samban  (Helkyn Tyrni) kanssa. Maailmaa parannettiin luonnollisesti myöhään iltaan.

Keijo iltaluulla, taustalla olevalla seinällä Ammin koirista hienot tarrakuvat kaappien ovissa.
Aamulla kello herätti vähän liian aikaisin, ohjelmassa oli rakennusetsintää Porvoon vanhassa sosiaali- ja terveyskeskuksessa. Tehtiin kaksi kierrosta, ensimmäisellä Keijolle näytettiin pitkän käytävän päästä maalimiehen lähtö, maalimies eteni käytävää oikealle ja vielä oikealle. Keijo teki sitkeästi töitä ja löysi maalimiehen lopulta ilmaisten sen hienosti. Ilmaisun aikana käytävän varrella olevaan huoneeseen piiloutui toinen henkilö, se reagoi siihen tullessaan ensimmäiseltä löydöltä mutta sähelsi sen verran että lähetin sen uudelleen etsimään. Lähti hienosti mutta toi maahan unohtuneen tyhjän palkkapurkin minulle. Kolmannella lähetyksellä sitten paikantui maalimies ja komea ilmaisu sieltäkin. 

Videolla ensimmäisen maalimiehen piilo lähetyspaikalta lähtien (kuvattu siis treenin jälkeen):



Toisella kierroksella oli kolme maalimiestä kolmella eri käytävällä, kaikki valmiina. Yksi oli rappusten yläpäässä erittäin kaikuvassa tilassa. Keijoa ei jännittänyt, sinne se kiipesi ja haukkui. Toinen maalimies oli liukuoven takana huoneessa niin, että ovi oli raollaan. Koira tarkensi ja tarkensi kunnes löysi ja haukkui hyvin. Kolmas oli sitten jälleen pitkän käytävän varrella olevassa sokkeloisessa huoneessa, ei ongelmia täälläkään. 

Muutama kuva rakennuksesta ja piiloista, joita käytin:

Oven takana piilossa, joutui vähän tarkentamaan.
Maalimies pitkän käytävän päässä oikealla puolella olevassa huoneessa.
Lähetys alaovelta, maalimies ylhäällä nurkassa.
Pari estettä ei menoa haittaa!
Myös Ripa teki hienoa työtä ja kaksi kierrosta, suunnilleen samanlaiset piilonpaikat kuin Keijolla. Ei vain tehty yhtään hallintaa ja annettiin etsiä vapautuneesti - vaikutti mm. ilmaisuun heti tehden siitä paljon itsevarmempaa. Ripa etsi toisella kierroksella ensin muutaman tyhjän käytävän (ohjaaja ei tiennyt onko niissä maalimiestä vai ei). Ohje ole tehdä nopea tsekkaus ja jatkaa seuraavaan kohteeseen ilman välihallintaa jollei reaktiota maalimiehestä tule.  Ripa toimi hienosti eikä ohjaajankaan toimintaa voinut moittia. 

Myös Nakke-kulta pääsi etsimään Kristan, joka oli pitkän käytävät loppupäässä olevassa huoneessa. Tehtävä oli sille aika vaikea ja otimmekin sitten lopulta ääniavulla - mitäpä sitä kiusaamaan kun teki kuitenkin hyvin töitä eikä ole mitään koetavoitteita. :)
Nakke ja pallo treenin jälkeen.
Hyvin maistuivat treenit!
Treenit olivat hyvin opettavaisia, koira teki hienosti töitä ja sen itsevarmuus riitti hyvin kaikissa tilanteissa. Itselleni on tosi vaikeaa suhtautua kesken treenin tapahtuviin pieniin yllätyksiin vaikka koiralle ne eivät tunnu merkitsevän yhtään mitään. Tarvinnee vähän viilata tätä omaa pedanttisuutta. 

Kaunis kiitos jälleen Ammi ja Porvoon Palveluskoirien pekoryhmä sekä muut vierailevat Helkyläiset niin hyvistä harjoituksista, ajatuksia herättävistä keskusteluista, hauskanpidosta kuin huonoista jutuistakin! Loppuun vielä pääsiäishenkinen tervehdys Helkyn-tapaan kaikille!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.