maanantai 13. maaliskuuta 2017

Ruutu, ruudumpi, ruuduin


Tein Keijolle viikko sitten maanantaina hieman ylisuuren esineruudun kolmella pienehköllä esineellä, alueella kävi hyvä sivutuuli. Ennen omaa vuoroa suoritin normaalin valmistautumiseni; jätin koiran istumaan ja vein sen nähden esineen piiloon, annoin hakea ja palkkasin.

Tämän jälkeen vein koiran viereen-käskyn alla hallinnassa ruutuun ja lähetin sen tuulen alta oikeaa sivua pitkin töihin. Koira eteni lujaa takarajalle reagoimatta matkalla olevaan esineeseen, jatkoi matkaansa ja kiersi koko ruudun. Periaatteenani on, että lähetyksen jälkeen koira etsii kunnes löytää esineen ja palaa vasta sitten. Keijo kuitenkin juoksi juoksemasta päästyään aluetta ympäri ja alkoi lopulta näyttämään melko harmistuneelta. Otin sen kerran viereen muka rauhoittumaan ja lähetin uudelleen. En osaa sanoa kauanko se ruutua juoksi ympäriinsä mutta sen verran, että kuvaajan käsi väsyi. Tavallaan onneksi, en ehkä kaipaa tästä enää videomateriaalia. 😂

Sen verran koiralla on nenä auki, että se pysyy tavattoman hyvin tallatulla alueella. Aikansa juostuaan se myös poimi lopulta kaikki esineet, reagoi ensin hajuun ja tarkensi todella hyvin. Jokaisen esineen kohdalla se ilahtui aivan silminnähden sen löytämisestä ja lähti palauttamaan kovalla kiireellä.
Esineet, tavallinen pyykkipoika vieressä mittakaavan vuoksi.
Palautukset ovat tähän saakka olleet melko vapaita, olen vastaanottanut esineet miltei lennosta mutta nyt pyysin koiraa rauhoittumaan kunkin esineen kanssa istumaan ja otin ne sitten sen suusta. Kuvittelen tällä saavani lisää rauhaa ja harmoniaa kokonaisuuteen. 💡
Ehkä juoksin, ehkäen!
Treenin jälkeen oli lähinnä huvittunut olo, eipä siinä itkukaan auta. Toisaalta peiliin se on katsominen jos ei ole osannut opettaa koiraa niin, että sillä on töihin lähtiessä selkeä päämäärä, johon se käyttää kaikki voimavaransa. Olen tehnyt enimmäkseen normaalia ruutua kapeampia kaistaleita, esineet olivat välillä tosi isoja (jotta varmasti lähtee hajua niin että koira ehtii sen haistamaan ja reagoimaan) mutta sittemmin olen käyttänyt toki pienempiä. Pienemmässä ruudussa juokseminen pysyy paremmin aisoissa mutta valitettavasti tästä ei ole jäänyt koiralle toimintamallia vaan enemmän tilaa = lisää vauhtia. Olen kuvitellut, että hallinta auttaa koiraa keskittymään mutta se tuntuu vain nostavan sen virettä.

Aikaisemmat koirani ovat edustaneet kaikessa tekemisessään enemmän mallia pikkusievä narttu, Keijo on monella tapaa niiden vastakohta ja juuri siksi hirvittävän mieleinen mutta toki joissain tilanteissa haastava. Se haastaa minua ottamaan asioista lisää selvää, opettelemaan uutta ja hakemaan apua, tukea ja näkemyksiä muilta harrastajilta.
Tulppaanimies. 🌷
Viikon takaisen ruututreenin jälkeen olen miettinyt monenlaisia vaihtoehtoja, mutta tärkein ajatus niistä oli kuitenkin se että kultakimpaleellekin täytyy jokin puute suoda. 😘 Teimme tänään ruudun, olosuhteet olivat taas mainiot (hyvä sivutuuli ja muutenkin aurinkoinen arkivapaakeli). Esineet olivat vähän edelliskertaa suurempia, kooltaan sellaisia tavallisen kokoisia joita kokeissakin käytetään. Nyt jätin kaiken hallinnan pois enkä edes virittänyt koiraa mitenkään ennen ruutua - tulimme siis talutin soiden kohti lähetyspistettä.

Ensimmäisellä lähetyksellä Keijo jälleen pyyhkäisi takarajalle edeten koko ruudun ympäri sen reunoja pitkin mutta jatkoi sitten etsimistä, ensimmäisenä nousi kauimpana ollut esine, sitten keskellä kannon päällä ollut ja viimeisenä sen ensimmäisen lähetyksen linjalla ollut. Jokaisen esineen luovutus oli korrekti, istui ja piti kunnes pyysin irti ja palkkasin maltillisesti nakilla. Meni siis todella hienosti, suurimmat muutokset edelliseen verrattuna oli omassa käyttäytymisessäni ja ohjaamisessa. 😊

Esineet löydetty! 
Seuraavaksi on tehtävä ruutua sokkona, jotta ei tule ohjattua/painostettua lähetyksillä esineelle ja toisaalta kun ei kokeessakaan tiedä esineiden sijaintia. Lisäksi on mietittävä, nostaisiko vaihteeksi taas vain yhden tai kaksi esinettä kolmen sijasta. Huomenna Keijolla on toista kertaa virallinen silmäpeilaus, toivottavasti kaikki on edelleen kunnossa.
Snackcatch, mikälie labradorien pikaviestipalvelu. 😄😅

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.