sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Kynsivamman kotihoito

Viikko sitten lauantaina meille kävi toisen kerran niin, että Keijo satutti kyntensä oikein kunnolla. Ensimmäinen kynsitapaturma sattui noin vuosi sitten Porissa pelastusharjoitusalueella ritilärappusissa, toinen sitten todennäköisesti lenkkeilleissämme Rapolanharjulla - tuonne oli myös tullut ritilärappuset, joihin herra tietysti meni omalla tempollaan eli täysillä. Vaurion tosin huomasin vasta kotona, pakkaskeli ja kova meno suojasivat tehokkaasti kivulta. Toisaalta voi olla, että se katkesi oman talon rappusissa, kuka näitä tietää. 😅

Mietin, että tarvitaanko eläinlääkärin apua vai ei, omien ja kavereiden kokemusten mukaan usein lääkäri näissä tapauksissa kuorii koko kynnen. Päätin kokeilla hoitoa kotikonstein, koska viimeksi ne toimivat hyvin ja nopeasti. Tällä kerralla kynsi katkesi poikittaissuunnassa, kun viimeksi se halkesi pituussuunnassa, joten tilanne oli hieman erilainen. Päätös oli kuitenkin tehtävä ja aina on mahdollista tarvittaessa muuttaa mieltä ja mennä lääkäriin. Ensimmäisenä iltana leikkasin irronneen osan kynnestä pois, puhdistin, suihkutin EMT-sprayn, paketoin tassun ja annoin kipulääkettä nassuun.
Poikki on, varovaisesti kokeilin sattuuko irtonaisen osan liikuttelu.
Ei sattunut, joten silmät kiinni ja naks kärki pois. 😖

Päivä 1 (4.3.2018)

Availin aamulla tassupaketin hieman jännittyneenä. Kynsi ei kuitenkaan vaikuttanut tulehtuneelta, joten jatkoin omaa hoitosuunnitelmaa ja tein vaikeimman osuuden; viilasin suurta varovaisuutta käyttäen pois kynnen repaleisia reunoja. Toki myös kylvetin laimennetussa betadinessa, kuivasin huolellisesti, laitoin laastarituen tyngän ympärille ja suihkutin EMT-sprayta jälleen vauriokohtaan. Kipulääkettä en enää antanut mutta siteen laitoin tassuun. Vähän jännitti antaako koira sen olla paikallaan, mutta kun illalla tulin kotiin, paketti oli nätisti paikallaan.
Kynsi hyvin nukutun yön jälkeen.
Varovaisen viilailun jälkeen näyttää tältä, EMT-spray päälle ja pakettiin. 
Laastari tukee kynttä.

Päivä 2 (5.3.2018)

Päädyin jättämään koiran päiväksi kotiin koska Tomi oli etäpäivällä ja saattoi vähän pitää sitä silmällä, ettei päätä purkaa pakettia tassusta. Keijo oli vähän arastellut tassua päivän mitään ja illalla jännitti, onko kynsi tulehtunut. Onneksi sellaisesta ei ollut mitään merkkejä vaan se näytti tosi hyvältä! Vaihdoin laastarin, viilasin jälleen reunoja, kylvetin, kuivasin ja laitoin tassun uuteen pakettiin. Vauriokohta ei ollut enää vuotanut mutta katsoin silti parhaaksi vielä suojata sitä.
Betadine-kylvyssä.
Taas viilattin, hyvin mennyt jo kynsi suppuun. 
Uusi laastarituki ja maailman paras potilas.💛

Päivä 3 (6.3.2018)

Kynsi näytti illalla niin hyvältä, etten vaihtanut laastaria mutta liotin kuitenkin laimennetussa betadinessa, kuivasin, viilasin reunoja ja suihkautin EMT-sprayta. Yöksi laitoin tassuun vielä siteen varmuuden vuoksi, vaikka se ei ollutkaan enää vuotanut.
Kylvyn ja viilaamisen jälkeen vielä kerran tassupaketti.

Päivä 4 (7.3.2018)

Keskiviikkona illalla kynsi oli niin hieno, tein toki kaikki tutut rutiinit (puhdistus, kuivaus, viilaus, EMT-spray ja teippaus laastarilla), mutta nyt jätin tassusiteen kokonaan pois. Tilalle laitoin tilanteeseen hyvin sopivan hengittävän Janutex-tossun.

Päivä 4!!! En olisi koskaan uskonut, että kynsi näyttäisi näin pian tältä!
Uusi kevyempi paketti ja RAUH! big belly toast. 😎
Loppuviikko on sujunut kivasti, joka päivä olen huoltanut kynnen mutta siinä on aina vain vähemmän tehtävää. Koira on jo ulkoillut ilman tossua, samoin viime yön se nukkui ilman sitä. Nyt se voi jo nuollakin kynttä, jos haluaa - ydin on niin kuivunut. Tosin ei sitä juurikaan kiinnosta koko homma, EMT-spray on myös kitkerän makuista ja saattaa myös auttaa tässä.
Ilman tossua ulkoilua 10.3.2018
Myös omille kynsille on tapahtunut jotain! 😱 
Tässä vaiheessa voi jo todeta, että oli oikea päätös hoitaa vamma kotikonstein. Iso osa projektin onnistumisesta on koira, jolle on jo pentuna opetettu, kuinka hoitotilanteissa käyttäydytään. Meillä ne ovat aina kivoja ja positiivisia, mutta koira ei ikinä päätä milloin hoidetaan ja koska homma on valmis. Kynsien leikkaaminen aloitetaan ihan pienenä ja se tehdään säännöllisesti loppuun saakka ilman lahjomista. Nämä ovat loistavia tilanteita kasvattaa pentua mutta myös supertärkeitä myöhemmin mahdollisten muiden hoitotoimenpiteiden suorittamisessa. Keijosta näki kyllä, ettei kynsihuolto aina ollut se mieleen ja sanomattakin on selvä, että kynsi on ollut kipeä. Sain kuitenkin kaiken tehtyä ilman, että kukaan esimerkiksi olisi pidellyt koiraa tai muuten auttanut. 

Toinen etu tässä tapauksessa on ollut parantumisen nopeus, jos kynsi kuoritaan vie toipuminenkin paljon enemmän aikaa eikä tilalle kasvanut kynsi aina ole yhtä vahva kuin aiemmin. Toki tähän voi vaikuttaa kynnen alkuperäinen vahvuus, Keijolla ei ole kynsien materiaalissa ollut koskaan mitään vikaa ja ehkäpä siksi se myös paranee nopeasti.

Kolmantena nostan kyllä esille EMT-sprayn. Tämä on ollut vielä helpompi käyttää, kuin viimeksi käyttämäni EMT-geeli. Pidän todellakin myös jatkossa tätä aina kotona. 👇
"Tiivistää ja suojaa haavoja, vähentää verenvuotoa, mahdollistaa
nopean parantumisen, auttaa lievittämään kipua ja kutinaa,
ehdoton apuväline jokaisen lemmikin ensiapulaukkuun."

Lenkki- tai treenihommia ei vielä tehdä hetkeen, kynsi saa nyt kasvaa rauhassa mutta tällä menolla ei mene kauaa, että se on jo treenikunnossa. Seuraava koitos olisi Pirkan Damit, jonne meidät saatiin melko helposti ylipuhuttua. Ehdin tekemään pari treeniä dameilla, joten ei voida sanoa että menemme aivan treenaamatta. Ihan hyvin koira osasi, vaikka damien kanssa on pelattu viimeksi varmaan vuonna 2015.
Herra daminpalauttaja, täysillä tietty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti