Keijo

4-vuotias Keijo. Kuva: Petra Strübing
✔ Helkyn Pluto
✔ Synt. 31.3.2014
✔ Lonkat A/A
✔ Kyynärnivelet 0/0
✔ Polvet: 0/0
✔ Sydämen kuuntelutulos: ei sivuääniä (20.3.2019)
✔ Silmätutkimus: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia (voimassa 20.3.2021)
✔ Selkä: terve (LTV0, SP0, VA0)
✔ Nuljuluut: terveet (epävirallinen kuvaus 10.12.2018)
✔ Olkanivelet: terveet (epävirallisesti kuvattu)
✔ PRA, CNM, EIC, HNPK, MFD Clear By Parentage
✔ Keijolta itseltään testattu lisäksi CNM ja MFD, molemmat normaali N/N

✔ NOU1 16.5.2015
✔ BH 23.9.2015
✔ Näyttely: KÄY-EH 10.10.2015
✔ JK1 9.10.2016
✔ JK2 21.5.2017
✔ HK1 1.10.2017
✔ MEJÄ AVO3 3.6.2018
✔ MEJÄ AVO1 6.7.2018
✔ EK1 26.8.2018
✔ MEJÄ AVO1 19.5.2019, → siirtyy VOI

✔ Perusterve, nuorena hieman tapaturma-altis
✔ n. 56 cm/30 kg
KoiraNet
MyDogDNA-profiili
✔ Kasvattaja: Anna-Mari Matikainen
✔ Omistaja: Pia Alho, Valkeakoski
Vauhtiveikko, Ruusperin Keijo. Kuva: Petra Strübing
Pentue 1 (sääilmiöt): syntynyt 22.5.2017 sekalinjaisen Hertan kanssa Mahottoman kenneliin. Syntyi 10 mustaa pentua, joista yhdeksän elävää (kaksi urosta, seitsemän narttua). Pentue KoiraNetissä.

Pentue 2 (muumit): syntynyt 7.4.2018 metsästyslinjaisen Tessan kanssa Tommi Suorannalle. Syntyi kahdeksan pentua, neljä urosta ja neljä narttua (kolme mustaa urosta, yksi musta narttu, kolme keltaista narttua ja yksi keltainen uros). Pentue KoiraNetissä.

Pentue 3 (tulivuoret): syntynyt 15.1.2019 metsästyslinjaisen Novan kanssa Hakukoneen kenneliin. Syntyi seitsemän keltaista pentua (neljä narttua, kolme urosta). Pentue KoiraNetissä.

Pentue 4 (pöllöset): syntynyt 26.1.2019 metsästyslinjaisen Lempin kanssa Lindbiskin kenneliin. Syntyi syntyi kuusi pentua, joista valitettavasti yksi kuollut ja toinen menehtyi kolmen vuorokauden iässä eli eläviä pentuja neljä (kaksi narttua ja kaksi urosta). Pentue KoiraNetissä.

Pentue 5 (Mikael Gabriel): syntynyt 25.12.2019 metsästyslinjaisen Muusin kanssa Olevinaan kennelliin. Syntyi yhdeksän mustaa pentua, joista valitettavasti yksi kuolleena. Pentueessa viisi urosta ja kolme narttua. Pentue KoiraNetissä.

Passikuva, kuvannut Petra Strübing
Keijo on nopea temperamenttinen metsästyslinjainen uros, jolla on iso moottori kaikkeen tekemiseen. Se on vahva hyvähermoinen koira, jonka pieni terävyys näkyy oman auton vahtimisena (ei hauku mutta kyttää pahalla silmällä). Muiden koirien kanssa se tulee toimeen mutta harvoin leikkii niiden kanssa. Ihmisiä kohtaan se on joko välinpitämätön tai ystävällinen, ei kuitenkaan koskaan arka, epävarma tai mielistelevä. Keijo rauhoittuu nykyään hyvin silloin kun ei ole mitään tekemistä mutta vaatii kyllä säännöllistä puuhaa ja liikuntaa. Nuorena se vaati selkeästi asetetut rajat.
Sorsajahdissa 2019.
Harrastuskoirana Keijo on ollut unelma. Rodunomaiset ominaisuudet ovat olleet koirassa vahvasti valmiina nuoresta saakka. Ote riistasta on pehmeä, käytännön metsällä olemme käyneet joka syksy. Ensimmäinen kerta oli pelkkää passiharjoittelua mutta toisella pääsi noutamaan lämmintä riistaa ja syksyllä 2017 toimi jo kuin vanha tekijä. Keijo on metsästystilanteissa hiljainen.
Taipumuskokeen arvostelu. Tuomari: Pasi Majuri
Kyyhkyjahdin avaus syksyllä 2017.
Tämä koira on labradorinnoutaja parhaimmillaan, hyvin monipuolinen. Koira rakastaa kaikkea tekemistä ja oppii nopeasti. Päälajeina meillä on palveluskoirapuolella metsäjälki ja henkilöhaku. Haussa koiran itsevarmuus on alusta saakka riittänyt helposti haukkuilmaisuun.  Nenänkäyttö on välillä ollut hutiloivaa, nopeus ja juokseminen ovat vieneet osan keskittymisestä. Kuitenkin iän ja oikeanlaisten treenien myötä koira on kehittynyt.

Vetäminen, juokseminen ja uiminen kuuluvat Keijon lempiharrastuksiin ja toivottavasti tulevaisuudessa myös valjakkohiihto. Uusi laji sekä koiralle että ohjaajalle on ollut MEJÄ, jossa koira tuntuu olevan myös lahjakas. Ohessa koiran toinen verijälki, mittaa reilu 430 metriä ja ikää 24 tuntia.


Näyttelyssä olemme käyneet kerran, Hyvinkäällä Suomen Noutajakoirajärjestön erikoisnäyttelyssä. Koira esiintyi itsevarmasti ja iloisesti saaden mukavan arvostelun ja arvosanan KÄY-EH (Tuomari Martin O´Donoghue, Irlanti).

 "1,5 years. Lovely golden colour. Alert ears and head. Excellent topline. In good coat. Moved excellently."

Video vetolenkistä:


Keijo on ollut nuorempana altis tapaturmille mutta myös niistä selviytyminen on näyttänyt, ettei koira ole liian herkkä tai pehmeä. Se on selviytynyt kovistakin kivuista ilman traumoja ja pystynyt jatkamaan elämäänsä normaalisti. Se satutti 13.5.2015 takajalkansa, josta seurasi parin kuukauden mittainen sairasloma kaikkine harmeineen. Blogisssa on kerrottu tästä tarkemmin.
Keijo 12.2.2020. Kuva: Meri Hallikainen.
Keijo on pienestä saakka ollut koira, joka pärjää missä vain ilman tukea. Se ei ole ikinä pöhissyt mitään turhia, eikä nuorenakaan nähnyt maailmassa mitään olemattomia uhkia. Vuoden ikäisenä se oli muutaman yön koirahoitolassa, pärjäsi siellä hienosti - söi hyvin ja oli reipas. Se on aina iloinen ja rakastaa omistajan lähellä olemista. Keijo on myös alustavarma, joskin ilme kertoo etteivät ritilärappuset korkealla ole mikään lempipaikka mutta apua se ei niiden selvittämiseen tarvitse, oma toimintakyky riittää.
Tarkkana tilanteessa kuin tilanteessa.
Jälkitreeni Viinikanpuistossa 17.10.2017 viiden kuukauden jäljestystauon jälkeen, olosuhteet olivat hankalahkot mutta koira selvitti jäljen helposti. Kaikki viisi keppiä löytyi ja ylitti kivasti niin maantien kuin polunkin.

Ilmaisu- ja piilotreeni kentällä 26.11.2017:
'

Keijon terveyttä on tutkittu melko kattavasti ja se on kaikin puolin terve koira. Jalostusmielessä Keijon tärkein huomioon otettava riski lienee kyynärnivelet. Keijo sisaruksineen on tältä osin täysin terve mutta yhdistelmässä, jossa emänä on Keijon emän emä ja isänä Keijon isä, on useampi kyynärsairas koira. Myös Keijon sisarusten pentueissa on valitettavasti kyynärsairaita koiria. En pidä tätä vielä jalostuksesta pois sulkevana ongelmana mutta huomioida se kannattaa. Kaikissa koirissa on riskejä, tärkeintä on tietää mitä ne ovat. 
Jälkeläistilasto 2/2020.
Keijo on maltillisesti saatavilla jalostukseen tasapainoisille nartuille, joista voisin kuvitella itse ottavani pennun ja joiden omasta ja lähisuvun terveydestä on hyvin tietoa. Lisäksi edellytän, että taipumuskoe on suoritettu hyväksytysti. 

Blogiteksteihin pääset tästä.
Kyyhkyjahti 2019.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti