maanantai 7. maaliskuuta 2016

Huoltoa

Keijolla on käynyt hieroja kotona parin kuukauden välein (se on ollut opiskelijan ns. projektikoira). Nyt varasin sille varmuudenvuoksi-ajan eläinfysioterapeutti Elina Karhumäelle ajatuksena, että tarkistetaan kehon tilanne toisenkin ihmisen toimesta (ja erilaisesta näkökulmasta) ja viedään sitten taas hänen terveiset omalle hierojalle. Vaikka olen erittäin huono heräämään aamulla aikaisin, olimme tänään Elinan oven takana klo 8 ja vieläpä puoli tuntia etuajassa - mitä sitä ei koiran vuoksi tekisi. ;)

Keijollahan on terve luusto ja se on muutenkin terverakenteinen, sillä on hyvä lihaskunto - kuulemma myös syvissä lihaksissa vatsan ja selän alueella. Se on energinen aktiivinen koira, joka toisinaan törmäilee vähän lenkeillä ja käyttää kehoaan sitä yhtään säästämättä. Kuitenkaan mikään hullu koheltaja se ei ole, vauhtia vain on aina niin paljon että välillä vähän sattuu. 
Nenä märkänä pöydällä.
Laserilla pehmiteltiin lannerangan alueen lihaksia.
Jonkin verran kireyttä oli havaittavissa lannerangan alueella sekä selkärangassa lapojen tienoilla, ei kuitenkaan mitään epänormaalia tai merkittävää Keijon kaltaiselle koiralle. Keijon käsittely oli helppoa, osin tietysti siksi ettei mitään hurjan kipeää kohtaa ollut. Toisaalta se on itsevarma lunki poika ja on jo hierojan kanssa oppinut olemaan käsiteltävänä. Näissä tilanteissa näkyy hyvin miten sillä on ns. pää kunnossa, se pystyy rauhoittumaan hetkessä vaikka on juuri vetänyt melkoista rallia pitkin toimenpidehuonetta tutustuen siihen ja myös Elinaan, joka oli Keijolle täysin vieras ihminen. 

Keijoa kuvattiin myös lämpökameralla, joka on kohtalaisen uusi menetelmä tutkittaessa mm. ontumisen tai kivun syytä. Yksinään se ei kerro tarpeeksi mutta osana muuta tutkimusta antaa paljon hyödyllistä infoa. Lämpökameratutkimuksia käytetään ihmispuolella monipuolisemmin ja tultaneen käyttämään tulevaisuudessa enemmän myös eläinten sairauksien tutkimisessa. Me haimme kuvista nyt lähinnä lämpötilaeroja ja sitä kautta tietoa lihaskudoksen voinnista. Onhan näillä kuvilla toki kiva myös hifistellä. ;)

Alla Keijon lämpökamerakuvat, Kuvissa vaaleat alueet ovat lämpimimpiä ja Keijolla ne olivat juuri niitä, joissa oli kireyttä myös käsin tunnusteltaessa. Keijo kävi puolen tunnin iltauinnilla eilen ja se voi selittää osittain tiettyjen alueiden lämpöä. Lämpöä syntyy mm. silloin, jos lihasta on rasitettu liikaa, myös lihaskireys tai lievä tulehdus voivat nostaa lihaksen lämpötilaa.
Ylhäältä.
Oikea takajalka.
Oikea etujalka ja lapa.
Vasen etujalka ja lapa.
Vasen takajalka.
Eläinlääketieteen kandidaatti Maija Savolainen on tehnyt aiheesta "Lämpökameran ja ontumatutkimuksen vertailu koiran lonkan alueen kiputilojen diagnosoimisessa" eläinlääketieteen lisensiaatintutkielman, se löytyy täältä.

Sain Keijolle pari kotitreeniohjetta, erilaisia venyttelyjä. Niitä ei tarvitse mitenkään päivittäin tehdä, kerran tai kaksi viikossa on tarpeeksi. Lisäksi käytän sen omalla hierojalla noin viikon kuluttua tästä käsittelystä ja jatkan ihan tavallista normaalia elämää näiltä osin. Pidän hyvin tärkeänä koiran lihashuoltoa, sitä tärkeämpää mitä enemmän ja vaativampia lajeja sen kanssa harrastaa. Meillä on hyvin onnekas tilanne sekä koiran perusterveyden että liikunnan suhteen, kaikki huolto on toistaiseksi ollut käytännössä tarkistelua mutta näin ei toivottavasti koskaan pääse syntymään mitään isompaa laiteltavaa paitsi jos kohdalle sattuu jokin isompi onnettomuus.
Matkauimarit uinnin jälkeen.
Lopuksi vielä pari sanaa koirien uittamisesta talvisin uimalassa. Käytän aina ennen uintia koiran kävelemässä vähintään 10 minuuttia jotta se saa tehtyä tarpeensa ja on myös lihaksistoltaan lämmin. Lisäksi tietysti ruokailusta tulee olla kulunut nelisen tuntia, usein enemmän. Uimisen (ja pesun + kuivaamisen) jälkeen puetaan lämpömantteli päälle ja käydään jälleen pienellä kävelyllä. Eilen Ripa laitettiin autoon uinnin jälkeen ilman takkia ja aamulla sillä oli kipeä vesihäntä. :( Kaksi muuta koiraa olivat aamulla yhtä vireessä kuin illallakin.
Kipeä vesihäntä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.